Boxspring, waterbed of gewoon bed? Wat is voor jou de beste keuze?
14 juni 2022 

Boxspring, waterbed of gewoon bed? Wat is voor jou de beste keuze?

Een zorgvuldige vraag bij ons in de winkel is: Wat is verstandiger een boxspring, waterbed of een gewoon bed?

Wat zijn de verschillen? Wat is voor je lichaam het beste? Wat is de beste keus? Je leest het hier.

Wat is een Ledikant oftewel een omranding?

Een Ledikant is een frame. In dit frame kunnen alle soorten bedbodems geplaatst worden. Zoals boxsprings, spiraalbodems, waterbedden, lattenbodems en schotelbodems. Het houten frame kan gespoten worden in alle kleuren, kan gefineerd worden met houtfineer (zoals eiken, beuken, kersen enz.) en kan gestoffeerd worden met een stof en kleur naar keuze. Daar wordt vervolgens een hoofdbord en soms een voetbord aangeklikt. Vervolgens wordt er een matras opgelegd.  Op bovenstaande afbeelding Links.

Wat is een Boxspring?

Een originele boxspring is een bak (box) gevuld met veren (spring). Kortom een boxspring is een bedbodem, zoals een spiraal, schotelbodem of lattenbodem. Deze bedbodem wordt gestoffeerd met een stof en kleur naar keuze. Daar wordt vervolgens een hoofdbord en soms een voetbord aangeklikt. Vervolgens wordt er een matras opgelegd. Bij Pocketvering-matrassen vaak ook nog een extra topper ivm de hinderlijke naad in het midden van het bed veroorzaakt door de pocketvering-matrassen. Op bovenstaande afbeelding Rechts.

Uiterlijk

Een boxspring en een ledikant kunnen, indien gestoffeerd, hetzelfde uiterlijk hebben. Zie afbeelding. Een ledikant kan er ook anders uitzien. Gespoten in een kleur (honderden kleuren) of gefineerd (zoals eiken, beuken, kersen enz.) voor een klassieke uitstraling.

Instaphoogte

Zowel ledikanten als boxsprings zijn verkrijgbaar op diverse instaphoogtes. Dat is de hoogte vanaf de grond t/m bovenzijde van de matras. Die keuze is aan jullie. Heb je liever een hoog of een laag bed? De instaphoogte is afhankelijk van je lichaamslengte. Iemand met korte onderbenen zal een lager bed nodig hebben dan iemand met lange onderbenen.

Buitenmaten

Een ledikant is altijd een paar centimeter breder dan een boxspring omdat de zijden van het ledikant er bij komen. Een boxspring van 180×200 cm is gecombineerd met hoofdbord ongeveer 180×210 cm. Een ledikant 180×200 cm met hoofdbord is dan veelal ongeveer 186×213 cm.

Deelbaar

Zowel Ledikanten als boxsprings zijn leverbaar in een deelbare uitvoering. Handig zoals stofzuigen onder het bed en makkelijker het bed opmaken, maar ook biedt zo'n bed enorme uitkomst bij verzorging aan bed. Voorbeeld van een deelbaar bed .

Hoofdborden

De keuze is groot. Zowel qua model als meubelstoffen en kleuren. Zowel achter een boxspring als een ledikant kan een hoofdbord naar jouw keuze worden geplaatst. Voorbeelden van hoofdborden en meubelstoffen

Slaapcomfort

Een Boxspring is dus een bedbodem en van alle bedbodems is het de meest eenvoudige bedbodem.

Met een traditionele boxspring koop je een probleem99% van de boxsprings bieden weinig of geen correctie. Ze bieden wel veerkracht, maar zijn niet voorzien van de benodigde correcties voor je lichaam, zoals ruimte voor je schouder, steun in je taille, soepele of stevige heupzone. Daarnaast is het een veel voorkomend probleem dat vrijwel alle boxsprings al opvallend snel het hangmat-effect vertonen. Dit levert al snel lichamelijke klachten op. Meer informatie

De Consumentenbond stelt: Een boxspring koop je voor het mooi, niet omdat hij beter ligt . Dat stelt de consumentenbond in een mailing naar hun leden. Uit test blijkt dat de combinatie van boxspring, matras met topper niet beter ondersteunt dan alleen een matras met topper. Vaak is het tegendeel waar. De matras en topper zonder boxspring ligt beter dan met, omdat de boxspring te ver ver doorveert (ddorhangt) . Door de vaak dikke toppers voelen boxspringcombinaties zacht aan, maar de ligeigenschappen zijn niet beter dan de beste matrassen.

Een populaire internet aanbieding   is de boxspring, niet met veren, maar met een houten plank als bedbodem. De basis is een gestoffeerde houten plank (zoals een pallet). Veelal aangeboden in de lagere prijsklasse door prijsstunters en bedden-dumps. Het mag de naam boxspring niet dragen maar wordt wel zo  aangeboden. Deze bedden bieden totaal geen enkel comfort en geven niet de benodigde correcties. Totaal ongeschikt voor dagelijks gebruik. Niet doen dus.

Ook een spiraalbodem (zoals van Auping, Avek en Boss) biedt geen extra correctie voor je lichaam. Meer informatie over spiraalbodems

Lattenbodems en Schotelbodems zijn verkrijgbaar van heel eenvoudig en zwak tot bijzondere degelijke bedbodems. Daarnaast worden de betere bedbodems aangepast aan je specifieke lichaamsprofiel. Immers, we zijn niet allemaal hetzelfde. Bij verandering van lichaamsprofiel, zoals bij toe- of afname van je gewicht, kan het bed, ook jaren bij aankoop, worden aangepast aan je nieuwe lichaamsprofiel. Meer informatie 

Matrassen

Bij ledikanten heb je een ruime keuze in matrassen. Zowel binnenvering, pocketvering, polyether, traagschuim, visco als HR. Allemaal in verschillende gewichtsklassen. Bijna allemaal voorzien van weinig effectieve comfortzones. Een aantal HR matrassen (zoals Leticia matrassen) zijn voorzien van de belangrijke aanpasbare correctiezones om lekker en gezond te liggen, slapen en wakker te worden. Meer informatie over comfortzones en correctiezones.

Boxspring matrassen zijn vrijwel altijd voorzien van binnenvering of pocketvering-interieur. Veren die "veren" en veroorzaken tegendruk. Daardoor lig je meer te draaien en te woelen in bed. Pocketvering en binnenveringsmatrassen hebben een vulling van metalen veren en worden over het algemeen afgeraden. Het schuren van de metalen veren in de (synthetische) zakjes kunnen ook nog eens door extra wrijving voor magnetische velden zorgen.  Meer informatie over gezonde matrassen van de juiste materialen.    Meer algemene informatie over matrassen

Magnetische straling

Er zijn meer berichten dat elektrische magnetische straling een slechte invloed zou hebben op onze gezondheid. Er zijn al vele gevallen van mensen bekend met heftige reacties op elektrische magnetische straling. Een Boxspring heeft een vulling van binnenvering of pocketvering, dus van metaal, en wordt dan ook ten stelligste afgeraden. Daarnaast zijn boxsprings vaak óók nog eens voorzien van Pocketvering matrassen met een metalen vulling. Dubbel op dus. Meer informatie 

Vervelende naad in het midden van het bed

Is een veelgehoorde klacht juist bij boxsprings. Matrassen schuiven uit elkaar. Immers er is geen ledikant die de matrassen bij elkaar houdt. Meer informatie

Daarnaast veroorzaken pocketvering en binnenveringsmatrassen ook een storende rand in het midden van het bed. Immers, de kern van de matras is rondom voorzien van een balk van schuim met een breedte van 10 tot 15 cm. Daardoor ontstaat er midden in het bed een zone met een breedte van 20 tot 30 cm, met een ander gevoel/hardheid dan de kern van de matras. Is deze balk zachter dan de matraskern dan rollen jullie in een kuil. Is deze rand harder dan rollen jullie uit elkaar. Deze balk heeft nooit dezelfde hardheid/veerkracht als de kern van de matras. Het zijn immers totaal verschillende materialen.

Hygiëne

Al slapend veroorzaken wij o.a. vocht, stof, huidschilfers, bacteriën.  Een boxspring is grote opvangbak van deze stoffen. Dus niet hygiënisch. Bij ledikanten verdwijnen deze stoffen door het bed/bedbodem en komen op de grond. De stofzuiger ruimt deze weer op. Ook interessant: Matrassen en huisstofmijt .

Allergie

Een boxspring is direct af te raden voor personen met een allergie. Zie Hygiëne

Prijs

Boxsprings, zijn, vanwege hun beperkingen, al verkrijgbaar voor bijzondere lage prijzen. Wanneer je echter allergisch bent, persoonlijk gevoelig bent, of gewoon hoger eisen stelt aan je bed, vanwege bij voorbeeld een zwakke rug, je duurzaamheid belangrijk vindt, dan ben je beter uit met een ledikant. De prijs ligt iets hoger, maar op den duur ben je gunstiger/voordeliger uit en heb je wel een betere en gezondere nachtrust gehad al die jaren. Overzicht boxsprings en ledikanten

Samenvattend:

Boxspring:

 • Is een eenvoudig bed zonder enige persoonlijke aanpassing.
 • Een boxspring is prima geschikt voor tijdelijk gebruik. Zoals in hotels en logeerkamers.
 • Door de lage prijzen erg aantrekkelijk voor diegene die niet veel heeft te besteden.
 • Matrassen schuiven uit elkaar en hebben vaak een rand in het midden van het bed.
 • Niet echt geschikt voor personen met rugklachten.
 • Minder geschikt voor dagelijks gebruik. 
 • Met een traditionele boxspring koop je een probleem.
 • Af te raden voor personen met een allergie.
 • Geen gelijk slaapoppervlak over de volle breedte van het bed. Veelal een storende rand in het midden van het bed..

Ledikant / Gewoon bed:

 • Veel mogelijkheden. Van een eenvoudig slaapsysteem tot orthopedisch slapen.
 • Doorgaans persoonlijk aanpasbaar aan jouw unieke lichaamsprofiel. We zijn niet allemaal hetzelfde. Zo hebben we niet allemaal dezelfde kledingmaat.
 • Met de juiste bedbodem en matras met de juiste correcties bijzonder geschikt voor personen met een zwakke rug.
 • Duurzaam.
 • In verschillende prijsklassen.
 • Veelal een verminderde kans op een dure miskoop vanwege persoonlijke aanpasbaarheid.  Tevens aanpasbaar na aankoop.

Waterbed:

 • Veel mogelijkheden. Van een eenvoudig  tot bijzonder luxe.
 • Doorgaans persoonlijk aanpasbaar aan jouw unieke lichaamsprofiel. 
 • Unieke drukverlaging.
 • Overheerlijk slaapcomfort.
 • Vanwege gebruik van verwarmingselementen met thermostaat is temperatuur zowel 's-zomers als 's-winters per persoon aanpasbaar.
 • In verschillende prijsklassen. Van heel goedkoop (en doorgaans dan ook heel slecht) tot nogal duur. Kwaliteit heeft zijn prijs.
 • Geschikt voor personen met een allergie.
 • Meer onderhoud. Jaarlijks conditioner. Regelmatig reinigen.

Welk bed voor jou het meest geschikt is lees je hier


KOM NU BIJ HUBERTS SLAAPCOMFORT LANGS VOOR EEN GRATIS BEDDENTEST & METING & ADVIES

Een bed kost veel geld. Dat weet je, maar doe het dan goed meteen goed .

 • 10 minuten met beter 10 jaar véél en lekkerder slapen.
 • 10 minuten meten zegt ook meer dan 100 nachten proefslapen.
 • Wij zijn niet duurder, maar wel véél beter.

Wat kun je verwachten?

  • 90 minuten persoonlijk slaapadvies op maat
  • Geheel vrijblijvend
  • Een bezoek aan onze is echt de moeite waard en geeft een hoop duidelijkheid

Reserveer vandaag nog je persoonlijke lichaamsprofielmeting.


Theo, Joyce en Robert Huberts, al meer dan  47 jaar beddenspecialist

Beddenspeciaalzaak  Huberts Slaapcomfort is een begrip

Over de schrijver
Reactie plaatsen

ÉCHT LEKKER SLAPEN? ZO VOORKOM JE EENVOUDIG EEN (DURE) MISKOOP!