Waarschuwing: Boxspring veelal oorzaak van Rug, Nek en Schouderklachten
16 maart 2022 

Waarschuwing: Boxspring veelal oorzaak van Rug, Nek en Schouderklachten

Het probleem

Nagenoeg dagelijks nemen mensen contact met ons op. Ze zijn doorgaans radeloos.  

Wanneer ontstaan de rug, nek en schouiderklachten?

Gemiddeld genomen heeft men 2 á 3 jaar geleden ergens een boxspring gekocht.

Waar is de boxspring gekocht?

Doorgaans in een meubelzaak, grootwinkelbedrijf of zelfs via internet. Niet alleen goedkope boxsprings, maar ook de “dure” merken, zoals Auping, Hástens, Pullman en Swiss Sense doen mee.

Het ontstaan van de klacht

De eerste maanden ging het prima. Daarna ontstonden er geleidelijk aan allerlei ernstige rug, nek of schouderklachten. De klachten werden zo ernstig dat men op zoek ging naar oplossingen:

 • Als eerste wordt er gebruik gemaakt van de omruilgarantie: Een harder of zachtere matras. Bleek niet de oplossing.
 • Daarna de topper vervangen. Klachten bleven en werden vaak zelfs erger.
 • Nieuwe hoofdkussens bleken ook niet te helpen.
 • Bezoek aan de fysiotherapeut werkte maar kort. Klachten kwamen steeds terug.
 • Oftewel: Niets hielp.

Marketing

Men was in de val gelopen van een perfecte marketing-machine:

 • Een boxspring is comfortabel. Maar comfortabel is niet altijd gezond.
 • Er wordt reclame gemaakt op TV. Dat is geen garantie voor goed slapen.
 • Een boxspring straalt luxe uit. Dat kunnen andere bedden ook.
 • Ervaring met een boxspring in een hotel. Maar daar slaap je te kort om het bed te kunnen beoordelen.
 • Een boxspring heeft een hogere instap. Dat is waar, maar geldt ook voor andere bedden.
 • Een boxspring is gestoffeerd. Nagenoeg alle bedden kunnen worden gestoffeerd.
 • De matras heeft comfortzones. Maar die doen eigenlijk niets. Geven geen correctie. Meer informatie over comfortzones
 • Een boxspring is lekker. Maar net als met eten is lekker niet altijd gezond.

Bijna iedereen slaapt verkeerd

 • 90% slaapt op een bed welke niet geschikt is voor hun lichaam
 • 80% van de Nederlanders heeft of krijgt binnenkort last van rug, nek of schouderklachten.
 • Meer informatie

Wat is de oorzaak van deze vervelende klachten en deze vaak dure miskoop?

Belangrijk, om vooraf te weten, is wat de functie is van een bed.

 • Overdag hou je je lichaam in model. Natuurlijk ga je wel eens verkeerd zitten of staan. Je voelt al snel aan je lichaam dat je dat niet te lang moeten doen. Je corrigeert dan je houding om klachten te voorkomen.
 • ’s Nachts kan je je lichaam niet meer in model houden.Kijk maar eens naar iemand die voor TV in slaap is gevallen.  Ze slapen in de meest oncomfortabele houdingen. Ze hebben op dat moment geen idee of ze wel of niet lekker liggen maar worden later wel met klachten wakker.
 • Wanneer je in slaap bent gevallen kan je je lichaam niet in model houden. Je bent op een bed gaan liggen. Dan zal dat bed je in model moeten gaan houden. Doet dat bed dat goed dan worden je uitgerust en probleemloos wakker. Doet het bed dat niet goed dan wordt je wakker met allerlei klachten.
 • Het bed bepaalt dus of je ’s morgens uitgerust en zonder klachten wakker wordt.

Wat is nu een Boxspring?

Een originele boxspring is een bak (box) gevuld met veren (spring). Kortom een boxspring is een bedbodem, zoals een spiraal, schotelbodem of lattenbodem. Deze bedbodem wordt gestoffeerd met een stof en kleur naar keuze. Daar wordt vervolgens een hoofdbord en soms een voetbord aangeklikt. Vervolgens wordt er een matras opgelegd. Dit is vaak een binnenvering of pocketvering matras. Niet echt comfortabel. Veren die veren en geven tegendruk. Vaak wordt er dan ook een topper bij genomen om het bed toch nog enigszins comfortabel te maken.

Welke type boxsprings bestaan er nu?:

 • Type 1/ Een boxspring, wat niet meer is dan een houten plank. Dit is feitelijk geen boxspring, maar wordt wel zo aangeboden. Een plank geeft natuurlijk geen enkel comfort of benodigde correctie. Doet niets voor je lichaam. Klachten zijn te verwachten. Een zichzelf respecterende beddenspecialist zal deze nooit aanbieden. Deze bedden kom je tegen op internet en in dumpzaken voor opvallende lage prijzen.
 • Type 2/ Een boxspring gevuld met binnenvering of pocketvering. Is veerkrachtig maar geeft geen enkele correctie voor het lichaam. Leuk voor tijdelijk gebruik, zoals in een hotel of als logeerbed. Veel voorkomend probleem is de al snel opdoemde probleem van het hangmat-effect. Misschien wel lekker maar absoluut niet gezond. Daarnaast zijn veren van metaal. Dit levert nogf wel eens problemen op (meer informatie) . Veel bekende merken leveren deze uitvoering. Zoals Auping, Hästens, Swiss Sense, Beter Bed, Pullman enz.
 • Type 3/ Boxspring met vooringestelde correctiezones. Uit lichaamsprofielmetingen blijkt dat meer dan 90% van volwassenen een correctiezone nodig heeft. Of de schouder soepeler, of extra steun in de taille bij b.v. een holle rug. Bij lichte heupen een soepeler instelling, bij zwaardere heupen een verstevigde heupzone. Om te weten wat je lichaam nodig heeft, verrichten wij een (gratis) lichaamsprofielmeting. Uit deze meting blijkt hoe het bed moet worden ingesteld. Dit gebeurt door de fabrikant. Dit bed is niet aan te passen na aankoop, zoals bij toename of afname van gewicht. Bekijk deze Boxspring hier
 • Type 4/ Boxspring met persoonlijk instelbare correctiezones. Met het ErgoSleep meetsysteem meten wij je Slaap-DNA en passen wij de boxspring aan op je lichaamsprofiel. Verandert je lichaamsprofiel in de loop van de tijd? Je bent lichter of zwaarder of zwanger geworden? Geen probleem. Je komt gewoon langs voor een (gratis) nieuwe profielmeting en je past je boxspring eenvoudig aan, zodat je weer uitgerust op kan staan. Meer informatie over deze unieke boxspring vind je hier

De bij ons genoemde lichamelijke klachten komen nagenoeg altijd voor bij de boxsprings van type 1 en 2. Zelden bij type 3 en 4.

Misvatting over de matras

Een misvatting is dat waar de boxspring tekort schiet dat dat gecompenseerd kan worden door een matras. Er bestaat geen enkele matras welke je lichaam perfect kan opvangen en de juiste correctie kan geven. We hebben een hoofdkussen en een bedbodem nodig om af te maken waar de matras in tekort schiet. Zelfs de meest aanpasbare matras van Nederland ( Leticia MultiModular) behoeft een goede bedbodem en hoofdkussen als aanvulling.

Consumentenbond juni 2022

Een boxspring koop je voor het mooi, niet omdat hij beter ligt. Dat stelt de consumentenbond in een mailing naar hun leden. Uit tests blijkt dat de combinatie van boxspring, matras en topper niet beter ondersteunt dan alleen een matras en topper. Vaak is het tegendeel waar. De matras en topper ondersteunen zonder boxspring beter dan met, omdat de boxspring te ver doorveert. Door de vaak dikke toppers voelen boxspringcombinaties zacht aan, maar de ligeigenschappen zijn niet beter dan de beste matrassen.

Hoe los je de problemen op?

Onontbeerlijk is een lichaamsprofielmeting om te weten wat het lichaam nodig heeft. Gewoon om te weten wat je lichaam wel of niet nodig heeft aan correcties.  Hier lees je er meer over

Bij boxspring van type 1 is er eigenlijk geen goede oplossing. Het is zuur maar je hebt een miskoop gehad. Vervanging van dit bed is de enige oplossing.

Bij boxspring van type 2 is er eigenlijk geen echte goede oplossing. Bij lichte klachten kan het vervangen van de matras nog wel eens helpen. De matras vervangen door een matras welke wel lichamelijke correcties biedt. Zie Matrassen. Bij ernstige klachten, of bij het “hangmat-effect” zal je moeten erkennen dat je een miskoop hebt gedaan. Het is zonde van het geld maar vervanging van dit bed is de enige oplossing.

Bij boxsprings van het type 3 en type 4 is het lichamelijk ongemak meestal eenvoudig, na een lichaamsprofielmeting, op te lossen door het bed aan te passen aan je lichaam of de klachten.

Komen deze klachten jou ook bekend voor? Wij, met onze jarenlange ervaring, denken met je mee. Los je probleem nu op. Klik hier.

Of neem even met ons contact op. Zie hieronder.

 


Misschien ook interessant voor je:

Hoe bepaal je je Slaap-DNA?

Slecht slapen door elektrische magnetische straling

De 10 meest gemaakte Fouten bij de aankoop van een Boxspring

 


KOM NU BIJ HUBERTS SLAAPCOMFORT LANGS VOOR EEN GRATIS BEDDENTEST & METING & ADVIES

Een bed kost veel geld. Dat weet je, maar doe het dan wel meteen goed.

 • 10 minuten meten betekent 10 jaar véél beter en lekkerder slapen.
 • 10 minuten meten zegt ook meer dan 100 nachten proefslapen.
 • Wij zijn niet duurder, maar wel véél beter.

Wat kan je verwachten?

 • 90 minuten persoonlijk slaapadvies op maat
 • Geen wachttijd in de winkel
 • Geen aankoopverplichting
 • Geheel vrijblijvend
 • Een bezoek aan onze winkel is echt de moeite waard en verschaft je een hoop duidelijkheid

Reserveer vandaag nog je persoonlijke lichaamsprofielmeting.

Theo en Robert Huberts, al meer dan 45 jaar beddenspecialist

Beddenspeciaalzaak Huberts Slaapcomfort is een begrip

Over de schrijver
Reactie plaatsen

ÉCHT LEKKER SLAPEN? ZO VOORKOM JE EENVOUDIG EEN (DURE) MISKOOP!