De 17 meest gemaakte Fouten bij het kopen van een Matras

De 17 meest gemaakte Fouten bij het kopen van een Matras

Matras kopen? De 17 meest gemaakte Fouten bij het kopen van een Matras:

  • Schrikbarend: 90% van de mensen slapen op een bed welke niet voor hun lichaam geschikt is. (meer info)
  • Helaas: 80% van de Nederlanders heeft of krijgt binnenkort te maken met rug- nek-en schouderklachten. De meeste klachten zijn eenvoudig, al slapend, te voorkomen of op te lossen. Je hebt daar wel een goede matras voor nodig. En het mooie is: Een matras kan je zelf uitkiezen!
  • Een dure miskoop is, al met al, snel gedaan. En dat wil je niet.
  • Kies een matras welke geschikt is voor jouw specifieke lichaamsprofiel. En daar gaat het, helaas, maar al te vaak fout.
  • Matras kopen? Wij helpen je graag op weg.

Matras kopen? De 17 meest gemaakte Fouten bij het kopen van een Matras in willekeurige volgorde:

1/ De testen van de Consumentenbond zijn helaas géén garantie voor een prima nachtrust

De Consumentenbond kan een bed niet slaap-technisch beoordelen, omdat ieders lichaamsbouw immers anders is. Wat voor de één geschikt is, is ongeschikt voor de ander. We dragen ook niet allemaal dezelfde maat schoenen, zelfde maat jas, broek en sterkte van bril. Deze testen zijn dus absoluut geen garantie voor een prima nachtrust voor jouw lichaamspostuur.

Daarnaast zijn deze testen nogal dubieus volgens vele specialisten. Niet onbelangrijk: Wanneer fabrikanten gebruik willen maken van de labels zoals “Beste koop”  dan zijn deze fabrikanten flinke bedragen verschuldigd aan de Consumentenbond. De Consumentenbond verdient dus miljoenen per jaar aan haar onafhankelijke adviezen. (Meer info over Consumentenbond en hun matrastesten)

2/ Matras kopen door te gaan proefliggen in een winkel heeft geen zin

proefliggen heeft geen zin

Proefliggen in een winkel, is gebleken, heeft absoluut geen zin. Je gaat anders liggen dan thuis, je draagt je kleren, je ligt niet in een houding zoals thuis en je ligt niet ontspannen en op je gemak. Maar het belangrijkste is dat de tijd veel te kort is. Je hebt doorgaans minstens 8 weken nodig om over een matras te kunnen oordelen. En om te constateren of het matras de juiste ondersteuning geeft. Minstens 8 weken proefliggen in een winkel lukt natuurlijk niet.

3/ Matrassen via internet zijn bijna altijd ongeschikt: Matrassen als  Emma, Simba, Lidl, Eve, Matt Sleeps, Bruno, Muun, Hema, Twinkle, Cody, Emerce, Paul-Paula enz. enz.

Deze matrassen zijn nagenoeg altijd ongeschikt voor jouw lichaam en resulteren vaak in een vervelende miskoop. Immers, het is technisch gezien haast onmogelijk om een matras te ontwerpen, te produceren en te leveren waar iedereen lekker en gezond op kan slapen. Uitzondering zijn de serieus persoonlijk aanpasbare matrassen. Maar alle `One Size Fits All` matrassen hebben deze mogelijkheid echter niet.

We zijn allemaal gewoon te verschillend van lichaamsbouw om op een standaard `One Size Fits All` matras goed te kunnen slapen. Deze matrassen zijn alleen geschikt voor personen welke niet al te hoge “slaap”-eisen aan hun bed stellen. Zijn geschikt als logeerbed of als tijdelijke oplossing. Voor “dagelijks”gebruik schieten ze doorgaans te kort. Jij en je lichaam verdienen gewoon beter. (meer info over deze “standaard” matrassen)

  4/ Een collega/familielid is zéér tevreden over z’n matras

boxspring slapen

Een goed bedoeld advies van een collega of familielid is altijd te waarderen, maar niet echt waardevol. Deze persoon heeft niet dezelfde lichaamsbouw als jij hebt. Deze persoon is waarschijnlijk ook zeer tevreden over z’n schoenen en z’n jas. Trek die ook eens aan? Ben jij dan ook zo tevreden?

 5/ De matras die zich aanpast aan jouw lichaam

Een veel genoemd verkoopargument in beddenland is dat de matras zich zo goed aanpast aan je lichaam. Maar daar heb je werkelijk niets aan. Wanneer je in een verkeerde houding op je bed gaat liggen dan past de matras zich ook aan. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een matras moet zich niet aanpassen aan je lichaam, maar moet je lichaam de juiste correcties geven.

6/ De matras is verkrijgbaar in verschillende gewichtsklassen 

Regelmatig lees je het advies welke uitvoering van de matras bij jouw lichaamsgewicht zou passen. Hier heb je helemaal niets aan. Weeg je bijvoorbeeld 80 kg, dan maakt het nogal wat uit voor je postuur of je 1,5 of 2 meter lang bent.

Heb je lichte heupen? Dan zal de matras daar zachter moeten zijn. Heb je zware heupen? Dan zal de matras daar steviger moeten zijn. Heb je brede schouders? De beste oplossing is dan ruimte voor je schouder. Heb je een holle rug? Heb je in je auto een lendensteun nodig om goed te zitten? Dan zal je die lendensteun ook noodzakelijk vinden in je matras.

 7/ Matras kopen en er zijn géén profielmetingen gemaakt. 

lichaamsprofielmeting

Omdat wij onszelf niet meer in model kunnen houden wanneer we in slaap zijn gevallen, zal het bed ons in model moeten houden. Daarom zullen we het model van het lichaam moeten weten. En dat kunnen we alleen weten m.b.v. een profielmeting. Wordt ons lichaam op de juiste manier in model gehouden, dan worden we met een glimlach wakker. Doet het bed dat niet goed, dan worden we een stuk minder prettig wakker. Hoe komt dat?

Overdag wanneer we wakker zijn kunnen we ons prima in model houden. Natuurlijk zitten of staan we wel eens in een verkeerde houding. Maar dat voelen we snel en corrigeren onze houding direct voordat spieren pijnlijk kunnen gaan worden.

s Nachts, wanneer we in slaap zijn gevallen kunnen we ons lichaam niet meer in model houden. Kijk maar eens naar iemand die voor TV in slaap is gevallen. Ze liggen vaak in de vreemdste houdingen. Klachten zijn dan ook te verwachten. Niet op het moment dat ze slapen, maar het moment dat ze wakker worden.  Meer informatie over lichaams-profiel-metingen lees je hier.

8/ Matras kopen terwijl er niet is onderzocht of het matras wel bij jouw lichaamsbouw past

Iedereen is uniek en heeft een unieke lichaamsbouw. Daarom ook zoveel maten in kleding. Dus ook veel keus in matrassen. Om te bepalen welke matras het meest geschikt is voor je lichaam, zijn lichaams-profiel-metingen onontbeerlijk. Immers, Meten=Weten. Zie ook: Meten=Weten

9/ Matras kopen van een bekend merk

Een bekend merk is nooit een garantie dat het bed geschikt is voor jouw lichaam en dat je lekker komt te liggen. Het ene merk is gespecialiseerd in het één, een ander merk is weer gespecialiseerd in iets anders.

Je lichaamsprofiel bepaalt welke matras voor jou het meest geschikt is, niet het merk. Wanneer blijkt dat jouw lichaam een correctie nodig heeft, zoals een lendensteun, en dat bekende merk heeft dat niet, dan is een miskoop te verwachten en is dit bekende merk niet geschikt voor jou.

10/ Matrassen aanbod in (woon)warenhuizen en aanbieders op internet.

woonboulevard

De meeste woonwarenhuizen, grootwinkelbedrijven, internetaanbieders en ketens en aanbieders op een woonboulevard leveren een standaardproduct. Maar jij bent niet standaard! We zijn niet allemaal hetzelfde. Er wordt niet gekeken naar jouw specifieke lichaamsprofiel. Er kan hooguit gekozen worden uit 2 of 3 hardheden. En dat is natuurlijk niet de oplossing voor jouw lichaam.  Problemen zijn dan ook te verwachten.

Je gaat toch ook niet akkoord met een schoenenzaak waar je maar uit 2 of 3 maten schoenen kunt kiezen? Wanneer je alleen maar kan kiezen uit maat 35, 40 en 45 dan is de kans groot dat je met een paar schoenen thuiskomt die uiteindelijk blaren gaan opleveren. Een keus bij bedden uit 2 of 3 hardheden geeft een even grote kans op een (dure) miskoop.

11/ Tijdens onze vakantie lagen we heerlijk op zo’n matras

Hotelkamer

Een aantal dagen of een paar weken slapen op een willekeurig bed is absoluut te kort om te kunnen beoordelen of dat bed het juiste  is voor jouw lichaam. Je hebt doorgaans minstens 8 weken nodig om over een matras te kunnen oordelen of het bed jou de juiste ondersteuning geeft. En daar zijn onze vakanties, helaas, te kort voor.

In eerste instantie, tijdens de gewenningsperiode, kan het een lekker bed lijken, echter op lange duur hoeft dat bed echt niet zo lekker te zijn. Het kan zijn dat je schouder toch net niet ver genoeg wegzakt of dat de lendensteun net teveel of te weinig steun geeft. Immers, het is een standaard-bed. Er is niet gekeken naar wat voor jouw lichaam geschikt is. Hotels gebruiken standaard bedden. Vandaag slaapt er iemand op van 60 kg. Volgende week iemand van 100 kg.

12/ Actie Matrassen kopen

Faillissements-Verkoop

Acties blijken zelden échte acties. Zoals bij bijna alle producten geldt ook hier: “Alle waar naar z’n geld“. Een matras van bijvoorbeeld € 200,- biedt doorgaans weinig tot geen comfort. De gebruikte materialen hebben doorgaans ook maar een korte duurzaamheid.

Deze matrassen zijn daarom prima geschikt om te gebruiken als logeerbed. Zeker wanneer je er niet zo van gecharmeerd bent wanneer een logé van plan is langere tijd te blijven. Deze bedden zijn zelden of nooit geschikt om dagelijks te beslapen. Je zou jezelf daarmee te kort doen.

13/ 2e Matras voor de halve prijs of zelfs Kado

 Uiteraard is dat bijna altijd te mooi om waar te zijn. Meestal klopt dan de prijs van de 1e matras niet. Die is véél en véél te hoog. Dit komt veel voor bij matrassen waarbij de prijs oncontroleerbaar is.  Uiteindelijk betaal je bijna altijd de normale prijs of zelfs meer. Tenzij het een B-keus of een inruil artikel (2e hands, dus waar iemand al op heeft geslapen) betreft. Helaas zijn er teveel aanbieders van matrassen die van deze verkooptruc gebruik maken.

14/ Gebruikte materialen in de matras

Het betreft wel jouw Gezondheid: Veel consumentenproducten vormen een bedreiging voor de menselijke gezondheid. Zoals luchtverfrissers, schoonmaakproducten, wasmiddelen, wasverzachters, lichaamsverzorgingsproducten, meubels, elektronica, keukengerei, kleding, speelgoed, maar ook bedden. Wat is de herkomst van de matras? Waar vond de productie plaats?  Niet in Europa? Zijn er gevaarlijke chemische giftige stoffen gebruikt, welke o.a. hoofdpijnen en concentratiestoornissen kunnen opleveren?

Welke Gezondheids-Certificaten heeft het matras? Meer informatie over gezonde matrassen en certificaten

15/ Omruilgarantie van matrassen

Veel matrassen hebben een zogenaamde omruilgarantie. Mocht het matras niet bevallen dan kan de kern van de  matras geruild worden. Maar wanneer bevalt de matras wel of niet? Onze ervaring is dat de meeste mensen geen idee hebben hoe een matras te beoordelen. Men komt doorgaans niet verder dan: “Ligt wel of niet lekker, hij is harder of zachter dan de huidige matras”.

In onze winkel blijkt dagelijks dat klanten een matras heerlijk vinden en zelfs zouden kopen. Binnen 10 minuten zijn ze van gedachte veranderd nadat ze op een matras kwamen te liggen welke beter was aangepast aan hun specifieke lichaamsbouw. Daarnaast is lekkerder niet altijd automatisch gezonder. Kijk maar bij etenswaar. Elke dag friet is ook niet echt gezond. Nieuwe steunzolen lopen ook niet altijd direct lekker.

Het omruilen van de kern of de matras is meestal niet de oplossing van je probleem. Immers, je kan alleen maar kiezen uit een hardere of zachtere uitvoering. Terwijl het probleem nagenoeg altijd veroorzaakt wordt door het ontbreken van  de juiste correctie-zones voor jouw lichaam.

Iets om over na te denken: Maar wat gebeurt er met de retour gekomen matrassen? Worden deze vernietigd of weer verkocht als nieuw?

16/ De matras met Comfort-zones

3, 5 of 7 comfort-zones lees je veel in folders en op internet. Het zijn inderdaad comfort-zones. Ze bieden je dus iets meer comfort. Comfort-zones geven echter niet de correcties die jouw lichaam meestal nodig hebt. Het zijn dus géén correctie-zones. Daarom géén garantie tot gezond en lekker slapen. Meer informatie over comfort en correctie-zones in een matras lees je hier

17/ De enorme prijsverschillen in matrassen. Waar zit dat in?

boxsprings prijsverschillen

Er zijn grote kwaliteitsverschillen in matrassen, waardoor ook enorme prijsverschillen.

  • Comfort: Welke materialen zijn er gebruikt in de matrassen?
  • Duurzaamheid: ook hier: Welke materialen zijn er gebruikt in de matrassen?
  • Rugklachten: Van welke kwaliteit zijn de matrassen? (van logeerbed tot hoogwaardige kwaliteit)
  • Ligcomfort: Welk type matras is het? (“logeerbed” of “comfortabel slapen” of “drukverlagend slapen” of “natuurlijk slapen” of “aanpasbaar slapen”)
  • Gezondheid: Wat is de herkomst van de matras? Waar vond de productie plaats?  Niet in Nederland? Zijn er gevaarlijke chemische stoffen gebruikt, welke o.a. hoofdpijnen en concentratiestoornissen kunnen opleveren?
  • Transpiratie: Wat is de mate van verwerking van transpiratievocht
  • Temperatuur: Wat is de mate van verwerking van lichaamstemperatuur
  • Correcties mbt lighouding: Hoe hoog is het corrigerend en ondersteunend vermogen. En in de juiste zone voor jouw lichaam?
  • Is goedkoop duurkoop? Wat is de verwachte duurzaamheid (van logeerbed tot duurzame kwaliteit)
  • Hoe wordt je smorgens wakker? Wat is de hoeveelheid comfort welke je mag verwachten?

>> Maar welke matras is dan nu wel voor jou of jullie geschikt? We helpen je graag en daarom lees je het hier……..


Theo Huberts
Beddenspecialist


Was deze informatie nuttig voor je? Wij zouden het erg leuk vinden wanneer je hieronder een reactie achterlaat.

Heb je nog vragen?

huberts slaapcomfort


Reserveer vandaag nog je persoonlijke lichaams-profielmeting  en kom bij Huberts Slaapcomfort langs voor een gratis beddentest & meting & advies

Een bed kost veel geld. Dat weet je, maar doe het dan wel meteen goed.

  • 10 minuten meten betekent 10 jaar véél beter en lekkerder slapen.
  • 10 minuten meten zegt ook meer dan 100 nachten proefslapen.
  • Wij zijn niet duurder, maar wel véél beter.

Wat kan je verwachten?

  • 90 minuten persoonlijk slaapadvies op maat
  • Geen wachttijd in de winkel
  • Geen aankoopverplichting
  • Geheel vrijblijvend
  • Een bezoek aan onze winkel is echt de moeite waard en verschaft je een hoop duidelijkheid

Reserveer vandaag nog je persoonlijke lichaamsprofielmeting.

Theo en Robert Huberts, al meer dan 40 jaar beddenspecialist

Beddenspeciaalzaak Huberts Slaapcomfort is een begrip

Reactie plaatsen

ÉCHT LEKKER SLAPEN? ZO VOORKOM JE EENVOUDIG EEN (DURE) MISKOOP!