Een fijn dekbed geschikt voor elk seizoen van het jaar
27 december 2023 

Een fijn dekbed geschikt voor elk seizoen van het jaar

Er is een zeer grote keus in dekbedden. En dat is niet voor niets. 

We zijn niet allemaal hetzelfde en we hebben niet allemaal dezelfde wensen. Neem alleen maar het verschil tussen man en vrouw. Heb je het snel te koud of juist niet?  Een licht dekbed of graag een iets zwaarder dekbed? Heb je een warme of koude slaapkamer? Ieder heeft zo z'n eigen omstandigheden en persoonlijke voorkeur. 

Bijzonder populair zijn momenteel dekbedden van 100% natuurlijke materialen. En dat is niet voor niets. Zo kunnen dekbedden van natuurhaar zoals kameel, alpaca een grote bijdrage leveren aan je gezondheid en welbehagen. De natuur biedt ons namelijk de beste en gezondste grondstoffen. Dat is mooi, want deze natuurlijke materialen zorgen voor je gezondheid en zorgen voor extra slaapcomfort.Voordelen van slapen onder een natuurlijk dekbed

Dekbedden van natuurhaar bevatten veel stilstaande lucht en dragen in combinatie met de samenstelling van het haar zorg voor een perfecte regeling van de lichaamstemperatuur en de vochthuishouding. Precies zoals dit haardek ook de dieren beschermt tegen extreme kou en enorme hitte met de daarbij vrijkomende transpiratie.

Kortom, een natuurlijk dekbed draagt door zijn hoog aanpassend vermogen aan het lichaam, betere vochtregulatie én slaapcomfort bij aan een goede en gezonde nachtrust.

Of je het nu snel warm of juist koud hebt. Een licht of zwaar dekbed wilt. Allergieën hebt of een vegan dekbed zoekt. Huberts Slaapcomfort kan je adviseren in wat het beste bij jou past. Wel zo handig bij een nieuw dekbed kiezen.


Hulp en advies bij het kiezen van het juiste dekbed

Er zijn verschillende soorten dekbedden gemaakt van verschillende materialen. Elk materiaal heeft weer andere eigenschappen. We behandelen de eigenschappen van onze dekbedden om je te helpen de juiste keuze te maken.

Bij het kiezen van het juiste dekbed is het belangrijk te letten op verschillende punten:

 • Heb je het snel warm of koud in bed?
 • Heb je last van transpiratie?
 • Heb je allergieën?
 • Hoe is de temperatuur in de zomer en in de winter in je slaapkamer?
 • Ook het formaat van je dekbed is een belangrijke factor. Je wilt natuurlijk voldoende dekbed en een formaat dat past bij jouw of jullie lichaam en slaapgewoonte.


Vergelijk de verschillende soorten materialen

Bij Huberts Slaapcomfort heb je een ruime keuze dekbedden van diverse materialen. 

Bijvoorbeeld een dekbed met een hoes van 100% katoen of satijnkatoen en een kern van 100% zuiver kameelhaar, Alpacahaar of Merinowol. 

Tevens zijn de natuur dekbedden uit de collectie voorzien van 100% natuurlijke en duurzame gecertificeerde materialen. 

Kortom, de beste kwaliteit voor je lichaam met een optimaal slaapcomfort. Dat vinden wij belangrijk!

Overzicht en Webshop DekbeddenDekbed Tencel
100% Natuurproduct

Waarom een dekbed van Tencel?

Ons heerlijk zachte en lichte Tencel dekbedden zijn gemaakt van 100% plantaardige materialen.
Vulling 90% Tencel en 10% Kapok.
Tencel neemt vocht goed op en zal snel de warmte van het lichaam aannemen, het ademt en ventileert uitstekend.
Bacteriën en huisstofmijt houden niet van de gladde vezels van de Tencel, wat bijdraagt aan een gezonde nachtrust.


 • Tencel™ is een relatief nieuw en enorm duurzaam materiaal dat dertig jaar geleden op de markt kwam.
  De kans is groot dat je het materiaal bij veel duurzame merken al voorbij hebt zien komen.
  En dat is niet zo gek, het is één van de duurzaamste niet-gerecyclede stoffen op moment en het heeft vele mooie eigenschappen.
  Zo is de stof net zo zacht als zijde, net zo sterk als polyester en ademt het beter dan katoen. 

  De natuurlijke grondstof Tencel is een duurzaam en biologisch product.
 • Tencel is veganistisch. 
 • Tencel wordt vervaardigd uit het hout van de eucalyptusboom uit FSC-bossen. 
 • Deze fluweel zachte vezel biedt je een ongekend slaapcomfort. 
 • Tencel neemt 50% meer vocht op dan katoen en zal snel de warmte van het lichaam aannemen. 
 • Het ademt en ventileert uitstekend. 
 • Tencel is licht van gewicht.
 • Bacteriën en huisstofmijt houden niet van de gladde vezels van de Tencel, wat bijdraagt aan een gezonde nachtrust.

Overzicht en Webshop DekbeddenDekbed Merino-Wol
100% Natuurproduct

Waarom een dekbed van Merino-Wol?

Merino-Wol komt van het Merino-schaap Deze leven in de meest woeste landschappen ter wereld, bekend zijn de schapen die in de gebergten van Australië en Nieuw-Zeeland grazen. Ze hebben een unieke vacht die hun warm en droog houdt in de winter en koel houdt in de zomer. De schapen zijn bestand tegen temperaturen van -200 gr tot + 350 gr door deze uitstekende temperatuurregulatie. De wol is fijner en zachter dan gewone wol.

 • Merino-Wol is een van de fijnste wol soorten wat zorgt voor een soepel en comfortable dekbed.
 • Door de fijne, zachte haren houdt Merino-Wol lichaamswarmte beter vast en ventileert hij uitstekend.
 • Je slaapt zacht en warm, en zal niet snel zweten.
 • In de zomer volstaat het lichte zomerdeel, in de wat koelere nachten volstaat het wat warmere lente/herfst deel. Voor de echt koude nachten in winter knoop je beide delen gemakkelijk aan elkaar.
 • Dit dekbed is voorzien van een 100% BIO katoen satijnen tijk voor een nog soepeler en zachter dekbed.
 • Merino-Wol heeft veel fijnere en zachtere haren dan reguliere wol.
 • De fijne, lichte vezels van Merino-Wol voeren vocht af en laten het verdampen in de lucht, zodat jij comfortabel blijft, ook als het erg warm is. 
 • Zeer geschikt voor personen die het snel te koud hebben.
 • Een dekbed van Merino-Wol is duurzaam. Ze staan bekend om hun vermogen om tientallen jaren me te gaan, mits ze goed worden onderhouden. Dit maakt ze tot een langetermijninvestering in comfortabel slapen.

Overzicht en Webshop Dekbedden
Dekbed Kameel-haar
100% Natuurproduct

Waarom een dekbed van Kameelhaar?

Het kameelhaardons is afkomstig uit Midden-Azië. De kamelen leven voornamelijk in de woestijnzones en gebergte. Overdag is het warm, echter 's nachts kan de temperatuur dalen tot onder nul. Het kameelhaar is in staat om overdag te ventileren en 's nachts juist warmte vast te houden. Deze eigenschappen zijn ideaal voor de vulling van een dekbed. Het door de dieren afgeworpen haar wordt verzameld, gesorteerd en biologisch verwerkt. Hierdoor behoudt het zijn volledig natuurlijke eigenschappen.

 • Een kameelhaar dekbed is behaaglijk warm maar laten u niet transpireren, weliswaar is het gewicht per vierkante meter (gram/m2) daarin ook een meewegende factor.
 • Het wol van een kameel is hol en dat zorgt voor extra isolerende eigenschappen en minder gewicht.
 • Kameelwol heeft een goede invloed op onze huid.
 • Een andere unieke eigenschap van kameelhaar is dat het geen allergieën veroorzaakt. Dit wolsoort is zeer hygroscopisch, stof en vuil afstotend en kent geen statische elektriciteit.
 • Kameelwol is meer dan twee maal lichter dan schapenwol en bovendien veel sterker.
 • Het kameel haar/wol wordt verzameld als het dier verhaart. De kameel wordt dus niet geschoren. 
 • Een dekbed van kameelhaar is duurzaam. Ze staan bekend om hun vermogen om tientallen jaren me te gaan, mits ze goed worden onderhouden. Dit maakt ze tot een langetermijninvestering in comfortabel slapen.

Overzicht en Webshop Dekbedden

Dekbed Alpaca Wol
100% Natuurproduct

Waarom een dekbed van Alpaca-wol?

Alpaca's worden in de hoge Andes als boerderijdier gehouden. Ze hebben een wollige vacht of lange lokken die soms tot aan de grond reiken. Ze worden gemiddeld 25 jaar oud. Een ruwe schatting gaat ervan uit dat er in de Andes meer dan drie miljoen Alpaca's leven.

Het zijn kalme dieren met veel persoonlijkheid. Ze bijten niet en kunnen gemakkelijk door kinderen worden benaderd. Daarom houden veel hobbyisten alpaca's als gezelschapsdier.
Op een dag is een alpaca zo'n 8 tot 9 uur per dag bezig met herkauwen. Dat betekent dat een groot deel van de dag hieraan besteed wordt.
Dit combineren ze graag met de rust waarbij ze lekker stil staan of gaan liggen.

Alpaca's geven wel de voorkeur aan gebieden met zachte, vochtige grond voor hun gevoelige pootjes, met mals gras en veel poelen om zich in te wentelen.
Alpaca's worden voornamelijk gehouden voor de wol
Het scheren gebeurt jaarlijks.

Alpaca wol is diervriendelijk. Alpaca's dienen geschoren te worden omwille van hun gezondheid, als je een Alpaca niet jaarlijks scheert kunnen ze in de zomer last krijgen van hittestress en sterven.


Gemiddeld kan een volwassen Alpaca tussen de 2 en 5 kilogram wol per jaar produceren. Sommige Alpaca's kunnen echter tot 7 kilogram wol per jaar produceren. Veel Alpaca's worden gehouden door de oorspronkelijke bewoners van de Andes.

 • Alpaca's gedijen het beste op een hoogte van 4400-5300 meter. Daardoor heeft het wol een hogere isolatiewaarde dan schapenwol.
 • De wol van de Alpaca is warmer en sterker dan dat van enig ander zoogdier. De wol is namelijk 3x zo sterk als schapenwol. 
 • Alpaca's zijn van nature aangepast aan de koude en strenge winters in het Andesgebertgte langs de westkust van Zuid-Amerika . 
 • De Alpaca heeft een warme vacht met een isolerende kern. 
 • Dit maakt de vezel licht en bijzonder geschikt voor dekbedden. 
 • Daarnaast is de Alpaca-wol vrij van lanoline, wat het ook geschikt maakt voor mensen met een allergie voor dit product.
 • Alpacawol is van nature hypoallergeen. 
 • Alpacawol wordt gezien als een van de meest luxe wolsoorten. 

Overzicht en Webshop Dekbedden
100% Puur Natuur: Leef bewust, eet bewust en ....... slaap bewust.

Bij Huberts Slaapcomfort streven wij naar de hoogst haalbare kwaliteit van onze materialen. Waardoor we de onderstaande keurmerken en certificaten mogen gebruiken.

Oeko-Tex 100 is een gezondheidskeurmerk voor textiel. Het keurmerk staat op beddengoed, kleding en speelgoed van textiel die is getest op stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld door allergische reacties. Welke eisen stelt het keurmerk? Het keurmerk werkt met grenswaarden in het eindproduct. Via deze grenswaarden stelt OEKO-TEX indirect eisen aan het gebruik van milieuschadelijke stoffen zoals, zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbescherming. Hoe is de controle geregeld? Naleving van de eisen wordt deels door de labs gedaan die aangesloten zijn bij OEKO-TEX en deels worden er bedrijfsaudits gedaan door onafhankelijke controleurs. Op het label staat welk instituut het product heeft getest voor toekenning van het keurmerk.


Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationale standaard voor biologische kleding en textiel. Net als het EKO-label gaat de GOTS uit van 100% biologische grondstof voor kleding en textiel. Met dit keurmerk moeten voor minstens 70% uit biologische vezels bestaan. Door de hele keten – van het oogsten van de grondstoffen, via de maatschappelijk verantwoorde productie tot de etikettering, verpakking en distributie – wordt voldaan aan de strenge standaard voor biologisch textiel. Deze wereldwijde standaard voorziet onder meer in gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabrieken. De GOTS-certificering vereist daarnaast de naleving van sociale criteria bij de katoenteelt en de verwerking tot stof. Dat gaat om zaken als minimumloon, een verbod op kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving.


FSC (Forest Stewardship Council) is het eerste internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Welke eisen stelt het keurmerk? Het FSC-keurmerk stelt strenge eisen zo moeten bijvoorbeeld bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden met rust gelaten worden. Ook mag er niet gekapt worden langs waterlopen of op steile hellingen vanwege de kans op erosie. Ook moet het bos na het kappen de kans krijgen zich te herstellen, er mag niet meer hout verdwijnen dan er kan aangroeien. Naast de eisen voor bosbeheer stelt FSC ook sociale eisen. FSC zorgt voor voldoende loon en verantwoorde werkomstandigheden voor de arbeiders.


Strenge eisen, hoogwaardige materialen

Onze Natuurdekbedden bestaan uit hoogwaardige natuurlijke materialen. De Natuurdekbedden worden allemaal Europa gemaakt en bestaan uit zuivere wol. Het voordeel van Europese productie is dat er aan de strenge eigen van de EU moet worden voldaan en er dus geen onderbetaalde arbeid wordt verricht. Doordat de afstanden klein zijn, draagt de productie in Europa bij een lagere footprint. Neem ons Kameel haar dekbed; het kamelenhaar wordt verzameld als het dier verhaart. De kameel wordt dus niet geschoren. Of ons plantaardige Tencel dekbed, gevuld met 10% kapok.

Overzicht en Webshop Dekbedden
Dekbed Ganzendons
100% Natuurproduct

Waarom een dekbed van Dons?

 • Donsdekbedden zijn altijd gevuld met een percentage dons aangevuld met veertjes. Dit varieert van 10% t/m 90% dons.
 • Hoe hoger het percentage dons, hoe hoger het isolatievermogen.
 • Hoe hoger het isolatievermogen des te beter zijn er temperatuursverschillen te overbruggen. Des te aangenamer door de seizoenen heen.
 • De eigenschappen van eenden- en ganzendons zijn eigenlijk gelijk, want allebei bieden ze een fantastische isolatie van uw lichaamswarmte. Omdat ganzen echter doorgaans groter zijn en grotere donsvlokken hebben, wordt dit dons gezien als hoogwaardiger. De beste donzen dekbedden worden dan ook meestal gevuld met hoogwaardige kwaliteit ganzendons.
 • Hoe hoger de kwaliteit van de donsvlokken, hoe minder vulling er nodig is voor een rijkelijk gevuld dekbed. Dat noemen we vulkracht.
 • Hoe kouder de leefomgeving van de eend of gans, hoe hoger de kwaliteit en vulkracht van het dons.
 • Dons uit warme landen hebben een lagere tot minimale vulkracht, daardoor minder isolerend vermogen, niet duurzaam en zijn dan ook laag in prijs.
 • Bij gerecyclede dons en veren is een lagere vulkracht en een kortere duurzaamheid te verwachten.
 • Dons en veren zijn een bijproduct van de voedingsindustrie.
 • Responsible Down Standard (RDS) is een keurmerk voor dons dat aangeeft dat de dons afkomstig is van watervogels die op een meer diervriendelijke wijze behandeld zijn dan gangbare watervogels. Een product dat het label draagt bevat dons dat 100% RDS is gecertificeerd.
 • Een goede tijk voor een donzen dekbed is een 100% katoenen tijk. Deze moet wel voldoende dicht zijn geweven. Er mag geen dons en stof in en uit het dekbed komen. Een dichter geweven tijk geeft ook meer comfort aan het dekbed.
 • Een goed donzen dekbed kunt u prima wassen en drogen volgens de voorschriften. Maar uw wasmachine en droger thuis zijn meestal te klein voor een donzen dekbed. Wij raden dan ook aan om uw dekbed te laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf, bijvoorbeeld een stomerij. Bij normaal gebruik hoeft dit trouwens maar eens in de vier à vijf jaar.
 • Dons is geen probleem voor mensen met een allergie! De meeste allergische reacties in de slaapomgeving worden veroorzaakt door huisstofmijt. Maar donzen dekbedden en hoofdkussens zijn geen favoriete verblijfplaats voor dit beestje. De goede vochtregulerende werking van dons is onaantrekkelijk voor de huisstofmijt. Ook is de tijk van een donzen dekbed extra dicht geweven. Hierdoor kan de huisstofmijt niet goed binnendringen in je dekbed. 

Overzicht en Webshop DekbeddenHoe onderhoud ik mijn dekbed?

Je dekbed dagelijks opschudden en eens in de paar dagen lekker laten luchten in de buitenlucht is voldoende.

Om extra lang van je dekbed te kunnen genieten hebben we de volgende tips voor je:

 • Schud je dekbed dagelijks op. Zo blijft het lekker fris.
 • Hang je dekbed eens in de paar dagen lekker buiten te luchten.

Onze bio katoenen en Tencel dekbedden mogen gewassen worden op 40°C. Ze mogen niet in de droger. Ook hier geldt dat je dekbed dagelijks opschudden en eens in de paar dagen lekker laten luchten in de buitenlucht zorgt voor een fris dekbed.

Overzicht en Webshop Dekbedden


Zijn er nog vragen?

Neem even met ons contact op.


Of ben je toe aan een nieuw bed of boxspring of topper of of nieuwe matras?

KOM DAN NU BIJ HUBERTS SLAAPCOMFORT LANGS VOOR EEN GRATIS BEDDENTEST & METING & ADVIES

Een bed kost veel geld. Dat weet je, maar doe het dan goed meteen goed .

10 minuten meten betekent 10 jaar véél en lekkerder en gezonder slapen.

10 minuten meten zegt ook meer dan 100 nachten proefslapen.

Wij zijn niet duurder, maar wel véél beter.

Wat kun je verwachten?

90 minuten persoonlijk slaapadvies op maat

Geheel vrijblijvend

Een bezoek aan onze is echt de moeite waard en geeft een hoop duidelijkheid

Reserveer vandaag nog je persoonlijke lichaamsprofielmeting.


Maak nu een afspraak online. Klik hier.Theo, Joyce en Robert Huberts, al meer dan  45 jaar beddenspecialist

Beddenspeciaalzaak  Huberts Slaapcomfort is een begrip

Over de schrijver
Reactie plaatsen

ÉCHT LEKKER SLAPEN? ZO VOORKOM JE EENVOUDIG EEN (DURE) MISKOOP!