Zijden dekbedden

Zijden Dekbedden: “Slapen onder zijde, een ware sensatie”

Keizerlijk slapen. Handgemaakt en 100% natuurlijk

De kwaliteit van een dekbed wordt bepaald door het type vulmateriaal en de kwaliteit van het omhulsel (de tijk). De bekendste soorten vulling zijn dons, polyester en wol. Een relatief onbekende soort is zijde. Uit onderzoek blijkt dat zijden dekbedden zeer goed isolerend en ventilerend werkt. China, de bakermat van de zijde, gebruikt deze dekbedden al honderden jaren.

Volgens kenners is het slapen onder zijden dekebdden een ware sensatie”, schreef Wonen.nl in 2009. Dit komt doordat zijde een hoog vochtopnemend vermogen heeft en het vocht ook zeer snel weer afgeeft. Ook worden temperatuurverschillen van het lichaam uitstekend opgevangen. Voeg hieraan toe de soepelheid en het lichte gewicht van het dekbed en de sensatie van het slapen tussen zijde is een feit.

Dekbedtypes

Het type dekbed ‘all-seasons’ is geschikt voor de warmere slaapkamer. Voor warme woningen is het type ‘zomerdekbed’ vaak al voldoende. Voor zeer koude ongeïsoleerde woningen kunnen de types ‘all-seasons’ en ‘zomerdekbed’ eventueel aan elkaar vast worden gemaakt met een knoop-knoopsgatsysteem. Ook wel 4-seizoenen of dubbeldekbed genoemd. Uiteraard kunnen we dit niet met zekerheid zeggen, omdat elk mens een andere warmtehuishouding heeft.

Eigenschappen

 • Zijde is temperatuurregulerend
 • Zijde is isolerend
 • Zijde is vochtregulerend
 • Zijde is sterk
 • Zijde is licht van gewicht
 • Zijde is soepel
 • Zijde is hypoallergeen
 • Zijde is antibacterieel
 • Zijde is een natuurproduct
 • Zijde heeft een mooie natuurlijke glans

Gezondheidsaspecten van zijden dekbedden

Gemiddeld acht uur per dag besteden we aan slapen. Meestal staan we hier niet bij stil, maar het is een van de belangrijkste momenten in ons leven. Een goede nachtrust is noodzakelijk. Je bent beter uitgerust, beter geconcentreerd en beschikt over meer levenslust. Zijden dekbedden kunnen hieraan bijdragen.

Allergieën

Huisstofmijt: De meest voorkomende allergie is huisstofmijtallergie. Omdat een zijden dekbed zeer goed vocht opneemt en afvoert heerst er in het dekbed geen vochtig klimaat, zodat de huisstofmijt zich in een zijden dekbed niet prettig voelt.

Stof-allergie: Verder zorgt de eigenschap “antistatisch” ervoor dat er geen stofontwikkeling in het dekbed plaats vindt wat zeer prettig voor carapatiënten is. Voeg daaraan toe dat zijde van nature hypoallergeen is en u hebt het ideale dekbed voor mensen met een hoge allergiegevoeligheid.

Gevoelige en droge huid

Zijde is een natuurproduct en bevat aminozuren. Deze helpen het vochtgehalte in de huid op peil te houden. Ook bevat zijde een proteïne genaamd ‘sericine’ waarvan proefondervindelijk is bewezen dat het zorgt voor een gladde en soepele huid. Uit onderzoek van dermatologen blijkt dat zijde een even goede uitwerking heeft op atopisch eczeem als een behandeling met traditionele zalf.
Verder is het zo dat zijde zeer glad is waardoor de huid minder weerstand ondervindt tijdens de slaap. Dit heeft als voordeel dat er tijdens de slaap minder huidrimpels ontstaan, waardoor het verouderingsproces van de huid vertraagd wordt. Dit is de reden dat veel bekende filmsterren onder zijden dekbedden slapen.

Extreem transpireren

Niet alleen de isolatie van  een dekbed  is van belang voor een goede nachtrust. Zeker ook het vochtafvoerend vermogen is belangrijk, want ’s nachts helemaal klam van het vocht wakker worden vindt niemand leuk. Een zijden dekbed zorgt voor een goede vochtafvoer tijdens uw slaap. Natuurlijk zijn er wel meer materialen die uitstekend vocht kunnen opnemen, maar alleen zijde zorgt er ook voor dat het vocht weer snel afgegeven wordt aan de buitenlucht. Hierdoor zullen mensen die ’s nachts erg veel transpireren hier minder last van hebben met als gevolg dat ze beter uitgerust wakker worden.

Gewrichtsziekten

Patiënten die lijden onder ziektes als reuma en artritis hebben vaak baat bij een droge en warme omgeving. Door het vochtafvoerend en warmteregulerend vermogen zorgt zijde bijna altijd voor een optimaal slaapklimaat. Daarnaast is een zijden dekbed zeer licht van gewicht waardoor onnodig belasten van de gewrichten tijdens de slaap voorkomen wordt. Natuurlijk zorgt een zijden dekbed er niet voor dat de aandoening verdwijnt, maar met een zijden dekbed creëert u wel het meest optimale slaapklimaat.

De geschiedenis van zijde

Keizerlijk slapen

Volgens de Chinese overlevering is zijde ontdekt in 2640 voor Christus door de vrouw van de derde Keizer van China Huang Di. Het verhaal gaat dat ze thee dronk onder een moerbeiboom in de paleistuin, toen er een cocon van de zijderups in haar thee viel. Zij en haar bedienden waren verbaasd toen ze zagen dat de cocon ontrafelde en dat daarbij een lange dunne draad vrijkwam. Ze was zo overweldigd door de schoonheid en kracht van de draad, dat ze duizend cocons verzamelde en er een gewaad voor de keizer van liet maken.

Zijde geldt al ruim 4500 jaar als het ultieme luxeproduct. Van oorsprong mocht alleen de keizer zijde dragen, later kregen leden van het hooggerechtshof ook het privilege om het te dragen. De productietechnieken werden echter verbeterd en daardoor werd zijde meer en meer gebruikt. Op een zeker moment werd zijde zelfs een wettig betaalmiddel.

De handel in zijde naar het westen kwam pas in de tweede eeuw na christus op gang toen de hedendaagse zijderoute in gebruik genomen werd. Ondanks deze handel wisten de Chinezen het geheim van de productie bijna 2500 jaar binnen China te houden.In 550 na Christus smokkelden twee monniken een aantal cocons van de zijderups naar Constantinopel in hun bamboestaf. Dit gebeurde in opdracht van de Keizer van Byzantium. Vervolgens duurde het nog 700 jaar voordat de geheimen van de zijdeproductie verder over Europa werden verspreid.

zijden-dekbed-2

De produktie van een zijde dekbed

 • Om een goed zijden dekbed te krijgen is het van belang dat alleen de beste zijdecocons worden gebruikt, daarom worden deze uitgezocht op grootte en kleur.
 • De cocons worden met de hand ontrafeld, zodat er zo weinig mogelijk draadbreuk optreedt. Hierdoor wordt de levensduur van het dekbed verlengd.
 • Het wassen van de zijde gebeurt in stromend water, zonder toevoeging van chemicaliën.
 • De strengen gewassen natte zijde worden in de open lucht gedroogd.
 • De gedroogde zijde wordt handmatig in grote dunne vliezen getrokken. Deze worden gestapeld tot de juiste dikte.
 • Als de juiste dikte van het vlies bereikt is wordt dit vlies in een omhulsel gelegd en rondom vastgenaaid.
 • Het eindproduct is een heerlijk zijden dekbed. Klaar voor gebruik.

Zomerdekbedden

bestellen-meer-informatie

4-seizoenen / All Season Dekbedden

bestellen-meer-informatie


Reserveer vandaag nog je persoonlijke lichaams-profielmeting  en kom bij Huberts Slaapcomfort langs voor een gratis beddentest & meting & advies

Een bed kost veel geld. Dat weet je, maar doe het dan wel meteen goed.

 • 10 minuten meten betekent 10 jaar véél beter en lekkerder slapen.
 • 10 minuten meten zegt ook meer dan 100 nachten proefslapen.
 • Wij zijn niet duurder, maar wel véél beter.

Wat kan je verwachten?

 • 90 minuten persoonlijk slaapadvies op maat
 • Geen wachttijd in de winkel
 • Geen aankoopverplichting
 • Geheel vrijblijvend
 • Een bezoek aan onze winkel is echt de moeite waard en verschaft je een hoop duidelijkheid

Reserveer vandaag nog je persoonlijke lichaamsprofielmeting.

Theo en Robert Huberts, al meer dan 40 jaar beddenspecialist

Beddenspeciaalzaak Huberts Slaapcomfort is een begrip

Over de schrijver
Reactie plaatsen

ÉCHT LEKKER SLAPEN? ZO VOORKOM JE EENVOUDIG EEN (DURE) MISKOOP!