Wat is de juiste slaapkamer-temperatuur?
25 november 2023 

Wat is de juiste slaapkamer-temperatuur?

Het juiste slaapklimaat is essentieel voor een goede nachtrust. 

Slaapdeskundigen stellen dat de beste slaapkamertemperatuur rond de 18,3 graden Celsius ligt. Als je slaapkamer veel warmer of kouder is, kan dat je beletten om in slaap te vallen en de kwaliteit van je rust beïnvloeden als je eenmaal slaapt. 

Welke invloed heeft de kamertemperatuur op je slaap?

De kamertemperatuur speelt dus een cruciale rol in hoe comfortabel en ontspannen je je voelt bij het inslapen. Zowel een te warme als een te koude slaapkamer kan het moeilijk maken om in slaap te vallen en heeft invloed op de kwaliteit van je slaap en hoe je je de volgende ochtend voelt.

Bij te hoge temperaturen

De optimale slaapkamertemperatuur ligt iets lager dan wat je overdag comfortabel vindt. Dit komt doordat je lichaam zich 's avonds voorbereidt op slaap door af te koelen. Als je slaapkamer te warm is, blijft je lichaamstemperatuur hoog, waardoor je de natuurlijke neiging om in slaap te vallen, mist. Dit kan leiden tot moeilijkheden met inslapen.

Een te warme slaapomgeving 

kan ook je slaapkwaliteit verstoren, met name de REM-slaap (RapidEye Movement), wat resulteert in vermoeidheid bij het ontwaken. Een herstellende slaap is essentieel voor onze gezondheid, omdat ons lichaam tijdens de slaap rust, herstelt en zich verjongt. Kinderen en ouderen zijn extra gevoelig voor de kamertemperatuur. Bij kinderen kan een te warme en droge kamer ademhalingsproblemen veroorzaken, terwijl bij ouderen te hoge temperaturen 's nachts gezondheidsrisico's zoals hartproblemen, beroertes en astma kunnen vergroten.

Bij te lage temperaturen

Een te koude slaapkamer kan eveneens problemen veroorzaken bij het inslapen en doorslapen. Koude ledematen kunnen het inslapen belemmeren en tocht kan je wakker houden en je slaap verstoren.

Bij een ideale temperatuur

Een slaapkamertemperatuur van ongeveer 18 graden Celsius is ideaal. Deze temperatuur bevordert de aanmaak van melatonine, wat niet alleen de slaap verbetert maar ook positieve effecten kan hebben op veroudering, gewichtsverlies en stemming.


7 Tips voor het ideale slaapklimaat:

Het is dus duidelijk dat de juiste slaapkamertemperatuur van groot belang is voor een goede nachtrust. Hier zijn onze zeven tips voor het creëren van het perfecte slaapklimaat:

 1. Reguleer de slaapkamertemperatuur: Streef naar een temperatuur van ongeveer 18,3 graden Celsius. Gebruik een thermostaat of een programmeerbare kachel om de temperatuur stabiel te houden.

 2. Gebruik geschikt beddengoed: Kies voor seizoensgebonden beddengoed. In de winter zijn dekbedden met een hogere warmteklasse of extra dekens aan te raden. Kies voor ademend materiaal zoals biokatoen om oververhitting en zweten te voorkomen.

 3. Minimaliseer licht en geluid: Zorg voor verduisterende gordijnen om het licht van buitenaf te blokkeren. Als je in een lawaaierige omgeving woont, overweeg dan het gebruik van oordopjes.

 4. Zorg voor voldoende ventilatie: Frisse lucht is belangrijk. Een licht geopend raam of een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtkwaliteit in je slaapkamer te verbeteren.

 5. Vermijd elektronische apparaten voor het slapengaan: Het blauwe licht van schermen kan je slaapcyclus verstoren. Probeer een uur voor het slapengaan geen gebruik te maken van elektronische apparaten.

 6. Creëer een rustgevende slaapomgeving: Zorg dat je slaapkamer een rustgevende plek is. Gebruik kalmerende kleuren voor je slaapkamerdecoratie en vermijd rommel.

 7. Let op de luchtvochtigheidEen te droge of vochtige kamer kan je slaap beïnvloeden. Gebruik indien nodig een luchtbevochtiger of ontvochtiger.


Door RJ Kerkhof - Slaapwijzer


Uiteraard is het dekbed ook van belang. Je leest er hier meer over.

Heb je het te warm in bed? Overmatig transpireren? De oplossing.......

Waarom je smorgens beter niet je bed kunt opmaken


Zijn er nog vragen?

Neem even met ons contact op.


Of ben je toe aan een nieuw bed of boxspring of topper of of nieuwe matras?

KOM DAN NU BIJ HUBERTS SLAAPCOMFORT LANGS VOOR EEN GRATIS BEDDENTEST & METING & ADVIES

Een bed kost veel geld. Dat weet je, maar doe het dan goed meteen goed .

 • 10 minuten meten betekent 10 jaar véél en lekkerder en gezonder slapen.
 • 10 minuten meten zegt ook meer dan 100 nachten proefslapen.
 • Wij zijn niet duurder, maar wel véél beter.

Wat kun je verwachten?

  • 90 minuten persoonlijk slaapadvies op maat
  • Geheel vrijblijvend
  • Een bezoek aan onze is echt de moeite waard en geeft een hoop duidelijkheid

Reserveer vandaag nog je persoonlijke lichaamsprofielmeting.Theo, Joyce en Robert Huberts, al meer dan  45 jaar beddenspecialist

Beddenspeciaalzaak  Huberts Slaapcomfort is een begrip

Over de schrijver
Reactie plaatsen

ÉCHT LEKKER SLAPEN? ZO VOORKOM JE EENVOUDIG EEN (DURE) MISKOOP!