Review:
Matras Emma, Simba, Lidl, Eve, Matt Sleeps, Bruno, Muun, Hema, Twinkle, Cody, Emerce, Paul-Paula, Morning Star Stellar, enz. enz.
Een nieuw Marketing Concept op TV en Facebook
Vanuit Amerika is er een marketing-concept voor matrassen komen overwaaien naar Europa: “One-Size-Fits-All“. Diverse bedrijven zijn daar op in gesprongen. Veelal wordt er reclame gemaakt op Facebook. Zoals Emma matras, Matt Sleeps, Ikea, Cloud Pillow, Just Dream, Leesa, Helixsleep, Onpurple, Bedianabox, Simba matras, Muun, Hema, Casper, Morning Star Stellar. En zo zijn er nog wel meer te noemen. Allemaal kiezen ze voor hetzelfde marketingconcept en verdienmodel.
One-Size-Fits-All
Ze leveren een “One-Size-Fits-All“ matras. Meestal vacuüm verpakt in een doos om de vervoerskosten te drukken. Het matras is soms bekleed met een leuke, opvallende en onderscheidende kleur. Leuk voor op internet, maar zelf heb je daar niets aan, want er gaat toch een molton en hoeslaken omheen. Het zou een matras moeten zijn van een prima kwaliteit en waar iedereen lekker en gezond op zou kunnen of moeten liggen. Maar is dat ook zo?
Materiaal Technisch
De meeste matrassen zijn van schuim. Zoals Traagschuim, Polyether, HR-schuim, Latex of een combinatie ervan soms gecombineerd met Binnenvering. Of deze merken materialen gebruiken welke voldoende ventileren, voldoende steun geven en lang genoeg meegaan is nog niet echt bekend. Er staan op internet diverse testen met dit soort matrassen. De conclusie is over het algemeen dat de kwaliteit nogal tekort schiet. Daarnaast bestaan deze matrassen ook nog te kort om te weten of ze de 10 jaar gaan halen.
Consumentenbond
De matras van Emma, Matt Sleeps en Ikea zijn door de Consumentenbond door de jaren heen nogal eens als “Beste koop” beoordeeld. Let wel: De Consumentenbond kan de matras nooit slaap-technisch beoordelen, omdat ieders lichaamsbouw immers anders is. Daarnaast is er niet op de meest essentiële punten getest. Zie ook: Matrassentest Consumentenbond.
Deze testen van de Consumentenbond zijn dus absoluut géén garantie voor een prima nachtrust of aankoop.
Hoe betrouwbaar is de Consumentenbond matrastest als de meest essentiële zaken niet meegenomen worden in de test.
Daarnaast, wanneer fabrikanten/leveranciers gebruik willen maken van de labels “Beste uit de test“, “Beste koop” en Beste voor U?” dan zijn deze fabrikanten/leveranciers flinke bedragen verschuldigd aan de Consumentenbond. De Consumentenbond verdient dus miljoenen per jaar aan haar "onafhankelijke" adviezen. Zie: Inkomsten Consumentenbond.
Lees ook: Meer over Emma matrassen en de Consumentenbond
Matras Muun heeft in Duitsland een Design Award geworden. Leuk voor Muun, maar daar doe jij niets mee.
Je koopt een probleem
Emma Matrassen
Klanten van Emma matrassen klagen steen en been. Zie: Emma matrassen
Eet gezond, Leef gezond, Slaap gezond
Weinig tot geen matrassen zijn voorzien van het LGA certificaat. Dit certificaat wordt uitgereikt aan matrassen die getest zijn op giftige en schadelijke stoffen. Met de juiste certificaten ben je zeker van een veilig product. Er zijn zelfs matrassen op de markt waarbij gevaarlijke chemicaliën zijn vervangen door veilige natuurlijke alternatieven zoals Natuur Soja. Het gaat wel om je gezondheid.
Immers: Leef gezond, Eet gezond en Slaap gezond
Slaap-technisch
Hier schort het aan bij deze “One-Size-Fits-All” matrassen. Je koopt een probleem.. Het is technisch gezien haast onmogelijk om een matras te ontwerpen, te produceren en te leveren waar iedereen lekker en gezond op kan slapen. Uitzondering zijn de serieus persoonlijk aanpasbare matrassen. Maar alle `One Size Fits All` matrassen hebben deze mogelijkheid echter niet. We zijn allemaal gewoon te verschillend van lichaamsbouw om op een standaard `One Size Fits All` matras te goed te kunnen slapen.
De lichaamsverschillen zijn te groot
We hebben niet allemaal dezelfde lengte, niet hetzelfde gewicht, niet dezelfde verdeling van het gewicht, niet dezelfde kledingmaat, niet dezelfde schoenmaat, niet dezelfde lichaamsbouw. We dragen niet allemaal dezelfde bril. Je bent een man of een vrouw. Oftewel: Ieder lichaam is uniek. Iedereen heeft zijn eigen lichaamsbouw en ieder lichaam heeft een andere ondersteuning vanuit het bed nodig. Hoe kan dan 1 enkel “standaard” matras al deze verschillende lichaamsvormen juist ondersteunen?
Persoonlijke Correcties en Aanpassingen
Een veel genoemd verkoopargument in beddenland is dat de matras zich zo goed aanpast aan je lichaam. Maar daar heb je niets aan. Wanneer je in een verkeerde houding op je bed gaat liggen dan past de matras zich dan ook aan. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een matras moet zich niet aanpassen aan je lichaam, maar moet je lichaam de juiste correcties geven.
Weeg je bijvoorbeeld 80 kg, dan maakt het nogal wat uit voor je postuur of je 1,5 of 2 meter lang bent.
Heb je lichte heupen? Dan zal de matras daar zachter moeten zijn. Heb je zware heupen? Dan zal de matras daar steviger moeten zijn. Heb je brede schouders? De beste oplossing is dan ruimte voor je schouder.
Heb je een holle rug? Heb je in je auto een lendensteun nodig om goed te zitten? Dan zal je die lendensteun ook noodzakelijk vinden in je matras. Maar dan moet hij er wel inzitten.
Deze belangrijke eigenschappen ontbreken aan de bovengenoemde “One-Size-Fits-All“-matrassen en maken ze daardoor meestal ongeschikt om er iedere nacht gezond en lekker op te kunnen slapen.
De broek die iedereen past
One size does not fit all
We gaan er toch ook niet mee akkoord wanneer een schoenenleverancier maar 1 paar schoenen heeft (unisex) in maar 1 maat en in maar 1 kleur? De kans dat deze schoenen geschikt zijn voor jouw lichaam, maar ook voor je partner is dan ook bijzonder klein.
We gaan toch ook niet akkoord in een kledingzaak met de keus uit 1 kledingstuk (voor man en vrouw) in 1 uitvoering en in 1 maat en 1 kleur die, zoals ze zelf beweren, voor iedereen geschikt zou zijn?
De keuze uit maar 1 model bril (voor hem en haar) en de glazen alleen maar leverbaar in 1 sterkte!?
Waarom zouden we dit dan wel accepteren bij matrassen?
Waarom terug gaan in de tijd? We leven nu! Er is volop keus in kleding, schoenen, brillen, en zeker ook in matrassen. Er is meer keus en je kunt nu iets uitzoeken, voor hetzelfde geld, wat beter bij je lichaam past. Behaal hier mee je voordeel.
Rug-, Nek- of Schouderklachten
Helaas, 80% van de Nederlanders heeft of krijgt binnenkort last van rug-, nek- of schouderklachten. Bovengenoemde matrassen zijn niet voorzien van de benodigde corrigerende zones. Zoals aanpassingen voor jouw specifieke lichaamsbouw van schouder, lenden en heupen, maar ook t.a.v. je lichaamsgewicht, lengte en verdeling van gewicht en het feit of je man of vrouw bent. Daardoor zijn deze matrassen minder tot niet geschikt voor mensen met lichamelijke klachten. Meer informatie
Proefperiode
Veel matrassen hebben een proefperiode van een aantal weken tot 120 dagen. Mocht het matras niet bevallen dan kan de matras retour. Maar wanneer bevalt de matras wel of niet? Onze ervaring is dat de meeste mensen geen idee hebben hoe een matras te beoordelen. Men komt doorgaans niet verder dan: “Ligt wel of niet lekker, hij is harder of zachter dan mijn huidige matras”.
In onze winkel blijkt dagelijks dat klanten een matras heerlijk vinden en zelfs zouden kopen. Binnen 10 minuten zijn ze van gedachte veranderd nadat ze op een matras kwamen te liggen welke, dmv lichaams-profielmetingen, beter was aangepast aan hun specifieke lichaamsbouw. Daarnaast is lekkerder niet altijd automatisch gezonder. Kijk maar bij etenswaar. Elke dag friet is ook niet echt gezond. Nieuwe steunzolen lopen ook niet altijd direct lekker.
Iets om over na te denken: Maar wat gebeurt er met de retour gekomen matrassen? Worden deze vernietigd of weer verkocht als nieuw?
Prijzen en levertijd
De matrassen lopen in prijs van €250- tot ongeveer €1000,-. Deze prijzen komen overeen met de matrassen in de beddenspeciaalzaken. De levertijd loopt van 1 dag tot enkele weken. Dit is doorgaans ook gelijk aan een beddenspeciaalzaak, maar in een beddenspeciaalzaak is dan wel rekening gehouden met jouw specifieke lichaamsprofiel d.m.v. een lichaams-profielmeting.
Meten = Weten
Proefliggen (thuis of in een winkel) heeft geen zin. Om te bepalen welke matras voor jouw lichaam het meest geschikt is heb je de juiste meetsystemen nodig. Een goede beddenzaak heeft 1 of meerdere serieuze meetsystemen. Om je lichaamsprofiel te bepalen zijn wij al meer dan 30 jaar in het bezit van diverse meetsystemen, welke exact aangeven wat jouw lichaam nodig heeft. Veel matrassen zijn zelfs na aankoop persoonlijk aan te passen aan je lichaam. Zoals bij verandering van gewicht of zwangerschap. Wanneer je kledingmaat verandert, is je lichaam veranderd en is het ook beter je bed aan te passen aan je nieuwe lichaamsprofiel. Je komt dan gewoon even langs voor een nieuwe meting.
Voor wie zijn deze matrassen wel geschikt?
Bovengenoemde “standaard”-matrassen zijn geschikt voor personen welke niet al te hoge “slaap”-eisen aan hun bed stellen, zijn geschikt als logeerbed of als tijdelijke oplossing. Voor “dagelijks”-gebruik schieten ze doorgaans gewoon te kort. Jij en je lichaam verdienen beter. Voor de meeste mensen geldt: Je koopt een probleem.
Update:
1/ Matras Twinkle en matras Matt Sleep zijn tegenwoordig te leveren in 2 hardheden (door de kern te draaien). Uiteraard is dit nog ruim onvoldoende voor een gezonde en comfortabele nachtrust.
2/ Zo denken de Duitse specialisten erover op de Duitse vakbeurs in Keulen: None Fits All
De schoen die iedereen past
3/ Matt Sleep bestaat tegenwoordig uit enkele lagen. Hiermee kan je de hardheid aanpassen van de gehele matras. Van hoofd naar voeteneinde. Leuk voor mensen die van gewicht veranderen. De matras heeft nog steeds geen aanpasbare correctiezones. Is m.i. nog steeds een standaardmatras. Met alle problemen van dien. Dus nog steeds een None Fits All.
Hoe bepaal je nu welke matras wel geschikt is voor jou? Hoe voorkom je een dure miskoop?
Klik dan op “Meer informatie” wanneer je benieuwd bent welke matras voor jou het meest geschikt is.
Misschien ook interessant voor je: De 17 meest gemaakte Fouten bij het kopen van een Matras
Theo Huberts, al meer dan 47 jaar beddenspecialist
KOM NU BIJ HUBERTS SLAAPCOMFORT LANGS VOOR EEN GRATIS BEDDENTEST & METING & ADVIES
Een bed kost veel geld. Dat weet je, maar doe het dan wel meteen goed.
- 10 minuten meten betekent 10 jaar véél beter en lekkerder slapen.
- 10 minuten meten zegt ook meer dan 100 nachten proefslapen.
- Wij zijn niet duurder, maar wel véél beter.
Wat kan je verwachten?
- 90 minuten persoonlijk slaapadvies op maat
- Geen wachttijd in de winkel
- Geen aankoopverplichting
- Geheel vrijblijvend
- Een bezoek aan onze winkel is echt de moeite waard en verschaft je een hoop duidelijkheid
Reserveer vandaag nog je persoonlijke lichaamsprofielmeting.
Theo, Joyce en Robert Huberts, al meer dan 47 jaar beddenspecialist
Beddenspeciaalzaak Huberts Slaapcomfort is een begrip